Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

De lening en rekening-courant bij BV

Geplaatst op: 09-05-2016, 12:12:33

Indien je geld wilt lenen van je BV is er een tweetal opties. Je kunt een lening aangaan of een rekening-courantrekening overeenkomen. Het is belangrijk hierbij een aantal voorwaarden in aanmerking te nemen.


Lening
Je kunt een lening aangaan bij je eigen BV, hierbij is het wel van belang een zakelijke leningsovereenkomst op te stellen en deze ook te tekenen voordat je het geld opneemt.

Een lening bij je eigen BV moet zakelijk zijn. Dit houdt in dat de lening aan de volgende zakelijke voorwaarden moet voldoen:
1. Er moet een aflossingsschema worden opgesteld;
2. Er moet een zekerheid worden verstrekt;
3. Er moet een marktconforme rente worden vergoed;
4. De BV moet aan zijn verplichtingen kunnen blijven voldoen;

Deze zakelijke voorwaarden moeten ook naar voren komen in de leningsovereenkomst. Bijgevoegd kun je een leningsovereenkomst vinden die gebruikt kan worden voor een lening onder zakelijke voorwaarden. Hierbij moet je er wel zelf voor zorgen dat de elementen uit de overeenkomst ook zakelijk worden ingevuld.

Aflossingsschema
In een aflossingsschema moeten de volgende elementen worden opgenomen:
1. De datum waarop de gehele lening is terugbetaald;
2. De termijnen waarin wordt afgelost;
3. De bedragen die per termijn worden afgelost;
4. Of de rente maandelijks of jaarlijks en vooraf of achteraf wordt voldaan.

Zekerheid
Om aan de zakelijke voorwaarden te voldoen moet je tevens een zekerheid verstrekken. Dit is een onderpand die je BV kan verkopen wanneer je je lening niet kunt aflossen.

De zekerheid die je verstrekt moet minimaal een waarde hebben die gelijk is aan het bedrag van de lening. Het kan voorkomen dat de zekerheid die je verstrekt tussentijds in waarde daalt, wanneer dit gebeurt, is het zakelijk een aanvullende zekerheid te verstrekken (dit zou een bank ook van je verlangen).

Rente
Een zakelijke rente is niet altijd gemakkelijk te bepalen. Rentepercentages die in ieder geval niet kunnen worden gebruikt zijn:
• De rentepercentages die banken onderling in rekening brengen;
• Die banken in rekening brengen bij grote zakelijke klanten;
• De hypotheekrente, of;
• De rente op een doorlopend krediet.

Het bepalen van een markconforme rente is van groot belang. Wanneer je geen of een te lage rente overeenkomt en/of vergoedt, kan de Belastingdienst op grond van een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden namelijk een 4 procent dividenduitdeling in aanmerking nemen. Indien je een rente van 1 procent betaalt, zal nog 3 procent als uitdeling worden bestempeld. Het in aanmerking nemen van een (fictieve) uitdeling heeft tot gevolg dat je hierover belasting moet betalen.

Het kan ook voorkomen dat de rente die je vergoedt te hoog is. Wanneer dit het geval is bevoordeel je de BV. Voor zover de vergoedde rente te hoog is, zal de Belastingdienst stellen dat je een informele kapitaalstorting hebt gedaan. Bij een informele kapitaalstorting wordt je verkrijgingsprijs verhoogd.

Gevolgen
Indien de lening niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, kan dit grote financiële gevolgen hebben. De lening wordt als onzakelijk aangemerkt als de lening niet onder zakelijke voorwaarden is aangegaan of als je de zakelijke voorwaarden niet nakomt.

Indien de lening niet aan zakelijke voorwaarden voldoet, kan de Belastingdienst stellen dat er sprake is van loon of dividend. Tevens kan de Belastingdienst een boete opleggen. Indien de lening niet zakelijk is, mag deze ook niet meer op de balans worden opgenomen.

Het kan ook voorkomen dat je in de leningsovereenkomst wel zakelijke voorwaarden hebt opgenomen, maar dat je je hier niet aan houdt. Indien je de zakelijke voorwaarden niet nakomt, is het afhankelijk van de mate waarin je je niet aan de voorwaarden houdt of de Belastingdienst dit geheel of gedeeltelijk gaat corrigeren als loon of dividend.

Aangifte
In de aangifte inkomstenbelasting geef je de lening in box 3 aan als schuld. In box 3 wordt een vermogensrendementsheffing van (effectief) 1,2 procent geheven. In de aangifte vennootschapsbelasting geeft je BV de rente aan als winst. Tevens moet de BV de lening opnemen op haar balans onder ‘Vordering DGA’ of ‘lening uitgeleend geld (u/g)’.

In de meeste gevallen is lenen van je BV voor consumptieve doeleinden fiscaal onaantrekkelijk.

Rekening-courant
Een rekening-courant rekening is een rekening waarbij over en weer bedragen worden geleend en gestort, bijvoorbeeld wanneer je je zakelijke huur voorschiet van de privérekening en vervolgens boodschappen doet met geld van de BV. Een rekening-courant kan daardoor zowel positief als negatief zijn.

Indien je besluit tot het aangaan van een rekening-courant met je BV is het verstandig om deze keuze vast te leggen in een rekening-courantovereenkomst.

€17.500 grens
Indien de rekening-courantrekening binnen een grens van €17.500 negatief en €17.500 positief blijft, hoeft er geen rente in rekening te worden gebracht. Belangrijk is dat dit een doorlopende toets is, indien je in maart op een saldo van €18.000 staat, maar op zowel 1 januari als 31 december onder de €17.500 blijft, moet je toch rente vergoeden. Indien je boven de grens komt, moet je over het gehele bedrag rente vergoeden.

Indien je binnen de grens van €17.500 blijft, mag je de rekening-courant schuld of vordering niet opnemen in box 3. De BV neemt ook geen rente-inkomsten of –uitgaven op in haar fiscale winstberekening. Wel moet de vordering of schuld worden opgenomen op de balans.

Gevolgen
In een uitspraak van Rechtbank Den Haag is bepaald dat indien de BV niet meer kan voldoen aan haar verplichtingen door rekening-courantopnamen van de DGA er sprake is van een onrechtmatige daad. Als er sprake is van een onrechtmatige daad betekent dit dat de DGA ook persoonlijk kan worden aangesproken bij een faillissement. Het is dus belangrijk ook bij de rekening-courant rekening te bepalen of de BV nog aan haar verplichtingen kan blijven voldoen.

Een rekening-courantrekening bij je eigen BV heeft weinig fiscale risico’s zolang je maar binnen de grenzen blijft. Daarnaast is het belangrijk de financiële positie van je BV in aanmerking te blijven nemen.

Bron: www.bc.nl van 9 mei 2016

 

Ga terug naar de vorige pagina